Een kleine wereld

We waren op Terschelling, mijn zonen Rombout en Joram, mijn schoondochter Suzanne, mijn kleindochter Ronja, Joke en ik. We gaan elk jaar in oktober, al sinds 1985. Terschelling is niet heel groot maar we kunnen ons er goed vermaken. We zien de zee, fietsen het eiland rond en hebben onze vaste stops voor chocolademelk, een bockbiertje en bitterballen. Vanaf het terras van ons vakantie-adres kijken we uit over het Wad.

Op Terschelling gebeurt niet veel schokkends, niets waar de buitenwereld van opkijkt. Als je wilt kun je die buitenwereld helemaal uitschakelen, maar ja, ik ben gehecht aan mijn krant, die ga ik elke dag halen bij boekhandel Funke in het dorp. En dus zie ik dagelijks wat er in de wereld gebeurt. Een grotere tegenstelling kun je bijna niet bedenken. Het is of er dan een raam opengaat waardoor ik naar vooral nare dingen kijk: oorlog, dictators, plastic soep, honger. Als ik de krant wegleg gaat het raam weer dicht. Dan ben ik weer op het herfstige eiland dat ik zo goed ken. Maar op hetzelfde moment gaat alles ‘buiten’ natuurlijk gewoon door, en soms komt het opeens mijn gedachten weer binnen.

Kan ik iets doen om die ellende te stoppen? Niet in mijn eentje. Samen met anderen dan? Maar ik ben schrijver en zanger, geen actievoerder. Nou goed, als schrijver…

Ik laat die gedachte tot me doordringen en ik neem een besluit: als ik nou eens op regelmatige tijden een tekst schrijf over wat er hier of daar gebeurt. En in sommige gevallen wat ik ervan vind. Als je dat dan leest heb je iets om over na te denken, en vind je het misschien iets om met anderen over te praten. Het is niet verplicht om het met me eens te zijn (nee, stel je voor!) maar het kan iets zijn wat iets in beweging brengt.

Daar komt Ronja. Vandaag is ze 1 jaar geworden. Ze loopt al bijna los, zegt ‘Bem!’ en ‘Pedempedempedem’ en lacht naar me. Alleen al voor haar moet de wereld er beter en mooier uit gaan zien. Vandaag is het feest: taart, kaarsjes , cadeautjes, zingen en familie.

Laat het raam maar even dicht, dan ga ik straks wel weer naar buiten.

Rom